Roihuvuoren ja Tammisalon Meriulkoilijat ry

Musta Hevonen

Kartta 1

Kartta 1

RTM ry omistaa saaritukikohdan Musta Hevonen nimisessä saaressa. Saari sijaitsee Sipoon selän länsireunalla, itään suuntautuvassa niemen kärjessä (kartta 1). Saaripaikkaa kutsutaan yleisesti nimellä Musta. Kiinteistön kautta RTM on osakkaana myös saaren yhteismetsän osakaskunnassa, joka hallinnoi yhteisaluetta saaren keskiosassa sekä pienempää saarta Musta Hevosen lounaiskolkassa. RTM:n jäsenistöllä on vapaa käyttöoikeus oman merkityn alueen lisäksi em. yhteismetsän alueisiin, luonnollisesti jokamiesoikeuksia ja velvoitteita noudattaen. Myös kivestä rakennetun yhteislaiturin käyttö tilapäiseen kiinnittymiseen on sallittu merkittyjä venepaikkoja lukuun ottamatta. RTM:n laituriin kiinnittyvässä veneessä pitää aina olla näkyvillä RTM:n tunniste, se voi olla joko RTM:n perälippu, viiri tai tunnistetarra. Tunniste on hankittava etukäteen hallituksen jäseniltä tai saari-isännältä.

Saareen voi tulla oman veneen lisäksi myös julkisilla kulkuvälineillä. Kauppatorilta liikennöi aikataulun mukaisesti JL Runeberg risteilyllään Porvooseen ja illalla takaisin. Myös Kaunissaaren yhteysalus Vuosaaresta on mahdollinen kulkureitti. Molemmat alukset pysähtyvät tarvittaessa myös Musta Hevosen yhteislaituriin, josta on näköyhteys RTM:n omaan satamaan, etäisyys on linnuntietä noin 300 metriä. Saaren yhteislaiturilla pysähtyy myös Christina niminen kauppalaiva tiistaisin ja lauantaisin noin puolen päivän aikaan. Kauppalaivan kuuluisat tuoreet hillomunkit ja jäätelöt maistuvat varmasti kaikille. Rannasta löytyy soutuvene ja jolla, jotka ovat kaikkien käytössä. Veneellä soutaa hetkessä vaikka kauppa-alukselle. Matkan voi tehdä myös maitse merkittyä polkua pitkin.

Mustaan saapuminen

Kuva 1

Mustaan rantautuminen tapahtuu saaren itäisen niemen pohjoispuolelle sijoitettuun laituriin sekä sen edustalla oleviin peräkiinnityspoijuihin (kuva 1). Poijut, laituri sekä RTM:n viiri erottuvat selkeästi muista saaren asukkaiden rannoista. Kiinnittymisessä tulee huomioida rannan kivisyys ja osin mataluuskin. Myös tuuliolosuhteet (idän- ja pohjoisen puoleiset tuulet) saattavat haitata turvallista kiinnittymistä. Köliveneet tulee aina kiinnittää peräpoijuun riittävän syvyyden varmistamiseksi. Moottoriveneet voidaan niin halutessa kiinnittää myös laiturin viereen kylkikiinnitykseen, mikäli veneitä on vähän ja laituritilaa on.  Varsinkin laiturin aallonmurtajan puoleinen reuna on matalaa, joten varovaisuus on tarpeen. Saareen tultaessa on jokaisen kävijän, käytännössä veneen kipparin, kirjattava saapumisensa päärakennuksessa olevaan saaripäiväkirjaan. Sinne merkitään vähintään kipparin ja veneen nimi ja lisäksi myös perheenjäsenten sekä mahdollisten vieraiden nimet tai lukumäärä sekä saapumis- ja lähtöpäivät.

RTM:n hallinnoima alue

RTM:n omistama kiinteistö koostuu päärakennuksesta, saunarakennuksesta, makuuaitasta, kahdesta grillikatoksesta ja kahdesta kompostikäymälästä. Rakennukset ovat kaikki jäsenistön ja heidän vieraiden käytettävissä. Kaikki rakennukset ovat lukittuja, mutta avattavissa ja otettavissa käyttöön jäsenavaimella. Lukituksen avaajan sekä alueelta viimeiseksi poistujan tulee varmistaa, että kaikki rakennukset ja ikkunat ovat suljetut. Edellä mainittujen rakennusten lisäksi tontilla on erillinen lukittu varastokoppi sekä saari-isännän mökki, joihin on pääsy vain hallituksen jäsenellä ja tietysti saariisännällä. Alueen käytössä on noudatettava varovaisuutta, erityisesti pitää huomioida paloturvallisuus. Päärakennus sekä saunarakennus on varustettu sankoruiskuin. Lisäksi rakennusten nurkilla on saavit, jotka toimivat vesivarastoina.
Avotulen teko puugrilliin on kielletty metsäpalovaroituksen aikana. Savukkeet sammutetaan ja hävitetään heittämättä niitä luontoon.

Päärakennus

Kuva 2

Rakennus (kuva 2) ja kaikki sisällä oleva on jäsenistön vapaassa käytössä. Rakennuksen käytössä sovelletaan siis autiotupasääntöjä siten, että viimeiseksi tulleella on aina yhtäläinen oikeus käyttää rakennusta, eikä rakennusta voi siis omia omaan käyttöön. Eläinten tuonti rakennukseen on kielletty.

Eräitä huomionarvoisia vinkkejä käyttäjälle:

Yöpyminen tapahtuu pääsääntöisesti omissa veneissä tai aitoissa, joita voit varata saari-isännältä.
Takan käytössä tulee huomioida lasiluukuilla varustetun kevyttakan käytölle asettamat rajoitteet. Tulipesää ei pidä koskaan täyttää täyteen, vain muutama klapi kerrallaan. Sytyttäessä kannattaa luukku jättää ensin hieman raolleen, jotta sytykkeet ja puut syttyvät täysin. Vasta sen jälkeen luukku voidaan sulkea kahvasta.  Takan lasiluukku rikkoutuu helposti, joten olethan varovainen luukkua sulkiessa.  Jos käytät rakennuksessa sähköä, muista myös sammuttaa ne lähtiessäsi. Varalla olevia kaasupulloja säilytetään rakennuksen alla takareunalla. Kaasupullon tyhjennyttyä vaihda tilalle uusi pullo. Lukitusketjun lukko aukeaa jäsenavaimella. Huolehdi tyhjentyneen kaasupullon kuljetuksesta Strömsiin RTM:n kerhorakennukseen vartiokopin eteistilaan.

Saunarakennus

Kuva 3

Saunaa (kuva 3) voi lämmittää ja käyttää kun siltä tuntuu, mitään varausjärjestelmää eikä käyttörajoituksia ei ole. Jos saunaan menijöitä on useissa ryhmissä, on saunavuoroista hyvä sopia paikalla olijoiden kesken ennakolta. Mikäli tilanne niin vaatii, järjestetään naisten ja miesten vuoro erikseen. Saari-isäntä voi edellyttää saunavuorojen jakamista paikalla ollessaan. Suositeltava saunavuoro on tunti tai korkeintaan 1½ tuntia/venekunta, mikäli saaressa on myös muita saunavuoroaan odottelevia kylpijöitä. Kiukaalle ei pidä missään olosuhteissa heittää merivettä. Tynnyreistä tai omasta veneestä löytynee makeata vettä. Meressä pulahtelevien on syytä huomioida rannan mataluus joten hyppääminen ei ole turvallista. Fiksu saunoja käyttää aina laudesuojia (kertakäyttöisiä, löytyy tarvittaessa pesutilasta). Siisti sauna käytön jälkeen sekä pilko polttopuita seuraavalle saunojalle. Viimeinen saunoja huolehtii myös saunan tuuletuksesta.

Aittarakennus

Kuva 4

Kuva 4

Aitassa (kuva 4) on kaksi erillistä kahdelle hengelle tarkoitettua majoitushuonetta. Niitä voi käyttää vapaasti, kunhan ilmoittaa ennakolta saari-isännälle. Aitan voi myös varata ennakolta omaan käyttöön. Varaukset ottaa vastaan saari-isäntä. Muistathan ottaa mukaasi liinavaatteet sekä makuupussin tai peitteen, aitassa on patja ja tyyny.

Grillikatokset

Kuva 5

Kuva 5

Uusi, lasitettu grillikatos (kuva 5) on tarkoitettu kaikille yhteiseksi seurustelutilaksi. Katoksen kaasugrilli on myös kaikkien käytössä ja sen käyttöohjeet on kiinnitetty seinälle, niihin on syytä tutustua ennen käyttöä. Teethän tilaa myös muille käyttäjille, kun olet itse ruokaillut. Siivoa myös jälkesi ja vie roskat mukanasi.

Kuva 6

Kuva 6

Toinen grillikatos on niemen nokassa oleva puu/hiiligrilli (kuva 6). Sen käytössä tulee huomioida yleiset avotulen käyttöä koskevat rajoitukset.

Kompostikäymälät

Uusitut kompostoivat käymälät on tarkoitettu vain ja ainoastaan istumakäyttöön. Käytä aina kuoriketta. Pois lähtiessä varmista istuimen ja koko WC:n siisteys.

Luontopolku

Saaren keskiosissa kiertelee lukuisia polkuja. Yksi poluista kiertää koko saaren. Polku on pituudeltaan noin 2 km. Punaisia, puihin merkittyjä täpliä seuraten tunnistaa tämän rengaspolun. Polku kiertää myös yhteislaiturin kautta.
Polulle löydät helpoimmin aitan ja WC:n välistä lähtevää polkua pitkin. Paikka on merkitty myös nuoliopasteella jossa lukee päälaituri. Tontilta poistuessasi käytä aina tätä polkua naapurisovun säilyttämiseksi. Älä oleskele tai kulje myöskään rantoja pitkin.

RTM:n tontti

RTM:n alue on merkitty maastoon punaisin rajakepein sekä tolpilla, joissa valkea pää. Vältä merkittyjen rajalinjojen ylittämistä.

Kalastus

RTM ry kuuluu osakkaana Krämarön kalastuskuntaan, joten jäsenistöllä on kalastusoikeus kalastuskunnan vesialueella. Kalastuslupa oikeuttaa viehekalastukseen kyseisellä alueella edellyttäen, että yleiset lupa-asiat ovat kunnossa. Verkkokalastus on sallittu 6 pyydyksen osalta. Pyydykset tulee aina merkitä vihreillä merkeillä, joita on saatavilla Mustan päärakennuksen lääkekaapista. Merkit tulee palauttaa kalastuksen jälkeen aina samaan paikkaan, jotta seuraavallekin suodaan mahdollisuus verkkokalastukseen. Kalastuksenvalvojalla on oikeus poistaa kaikki merkitsemättömät pyydykset.

Liputus

Suomen lippu löytyy päärakennuksen kaapista. Lipulla voi juhlistaa seuran tapahtumien lisäksi myös omia “kesäjuhlia” tarpeen niin vaatiessa. Lipun nostaja huolehtii myös lipun laskusta ajallaan

Kirjautuminen